Owoce są powszechnie znane jako świetne źródło witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie wszystkie owoce zawierają jednak takie same ilości witamin i należy je prawidłowo wybierać pod swoje potrzeby. Przedstawiamy te owoce, które są najbardziej bogate w witaminy i składniki odżywcze. Te owoce, na które naprawdę warto się zdecydować i które będą świetnym wyborem dla wszystkich osób. Spożywanie takowych będzie bardzo przyjemne i będzie dawało znakomite rezultaty.
Które owoce zawierają najwięcej witamin?
Do owoców, które warto spożywać zalicza się bardzo wiele rodzajów. Przede wszystkim warto wybierać te, które są szczególnie bogate w składniki mineralne i różne witaminy. Regularne spożywanie takich owoców przełoży się bowiem na lepsze samopoczucie i zdecydowanie poprawi stan zdrowia każdej osoby, która wybierze takie właśnie owoce. Naprawdę warto na takie właśnie stawiać. Prezentujemy warte uwagi owoce.
Kiwi
Z pewnością warte wyróżnienia jest kiwi. Wpływa ono bowiem na poprawę trawienia i zaleca się zjeść je po obfitym posiłku. Dodatkowo w 100 gramach kiwi można znaleźć aż 93 mg witaminy C. Wystarczy zatem w ciągu dnia zjeść jedno kiwi, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Agrest
Agrest to owoc zawierający bardzo niewielką ilość kalorii, a dodatkowo będący źródłem luteiny, która jest silnym przeciwutleniaczem. W związku z tym agrest jest w stanie zapobiegać chorobom układu krążenia oraz nowotworom. Dodatkowo luteina łagodzi ból oczu, a sam owoc jest przez to polecany osobom, które spędzają wiele czasu przed komputerem.
Oliwki
Oliwki to jedno z cenniejszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo oliwki są niskokaloryczne, a zatem mogą spożywać je nawet osoby odchudzające się. Wysoka zawartość hydroksytyrozolu powoduje, że warto wprowadzić oliwi do swojej diety. Ten przeciwutleniacz bowiem niszczy wolne rodniki w organizmie. Dodatkowo łagodzi a nawet zapobiega ostremu zapaleniu trzustki. W oliwkach zawarty jest także kwas oleinowy, który ogranicza ryzyko chorób krążenia, wzmacnia serce i ogranicza ryzyko wystąpienia raka piersi. W oliwkach zawarta jest także miedź i żelazo.
Awokado
Jednym z najcenniejszych źródeł tłuszczów prostych jest właśnie awokado. Dzięki wprowadzeniu do swojej diety awokado można ograniczyć w dużym stopniu ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy i chorób serca. Sam owoc nie jest jednak polecany dla osób odchudzających się z uwagi na jego wysoką kaloryczność.
Żurawina
Żurawina charakteryzuje się działaniem przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym. Dodatkowo jest w stanie chronić komórki mózgowe podczas zawału lub wylewu.
Wiśnie
Łagodzą trudności z zasypianiem. Dla uzyskania wysokiej skuteczności ich działania najlepiej spożywać je pod postacią soku.
Arbuz
Mimo, że w 92% składa się z wody to jest bogaty w przeciwutleniacze, do których należą luteina, likopen, beta-karoten, zeaksantyna oraz kryptoksantyna. Wpływają one na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca. Dodatkowo arbuz wzmaga popęd seksualny. Dodatkowo w pestkach arbuza można znaleźć magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B.
Cytryna
Wymieniając owoce bogate w wartościowe składniki nie sposób nie wymienić cytryny. Znana jest przede wszystkim ze wspomagania odporności i wysokiej zawartości witaminy C. Oprócz tego zawiera również beta-karoten, witaminy z grupy B oraz K i E. Cytryna pozwala także na pozbycie się nagłego uczucia głodu.
Grejpfrut
Owoc ten przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej, usuwa z organizmu toksyny i zawiera bardzo dużo błonnika. Jest także w stanie obniżać poziom glukozy we krwi.
Borówka
Owoc bardzo pozytywnie wpływa na lepszą pamięć. Ogranicza także ryzyko wystąpienia nowotworów.
Podsumowanie
Wymienione powyżej owoce to tylko niektóre z pozytywnie wpływających na zdrowie i samopoczucie. Warto regularnie po nie sięgać, aby zachować świetną kondycję i warto regularnie je spożywać. Można w ten sposób sporo zyskać i można być bardzo zadowolonym z wybierania tych właśnie owoców.
Zobacz także: