Odżywianie ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie

Każdy, kto chce być zdrowy, a przy tym długo żyć powinien być świadomy jak duże znaczenie w tym zakresie ma sposób odżywiania, a także tego, czy poprzez przygotowane przez nas posiłki, czy dbamy o potrzeby, które co zrozumiałe generuje nasz organizm. Oczywiście niejednokrotnie zupełnie nie zwracamy na to uwagi, tłumacząc się brakiem czasu lub swoistej świadomości na temat zdrowego odżywiania.

Dlatego nadwaga, staje się nie lada problemem u nawet młodych osób, a dorośli dosyć często narzekają na problemy z układem odpornościowym, czy funkcjonowaniem metabolizmu, co prowadzi do wielu niepotrzebnych dolegliwości, jakich mogliśmy uniknąć. Nie od dziś wiadomo, że nasze codzienne menu musi opierać się o najzdrowsze warzywa, których najzwyczajniej nie może zabraknąć. Można powiedzieć więcej, są one podstawą nie tylko samej diety, indywidualnie dostosowanej pod kątem odbiorcy czy danej osoby, ale też źródłem niespotykanej ilości witamin, składników odżywczych, jakie są nam niezbędne. Najczęściej nie jesteśmy świadomi, iż za najzdrowsze warzywa uważa się rzeżuchę, która oprócz samych witamin, posiada w sobie potas oraz żelazo.

  • Kapusta pekińska może zapewnić nam witaminy oraz składniki mineralne, wspomagające produkcję hemoglobiny, a także prawidłowe i odpowiednie ciśnienie krwi.
  • Buraki ćwikłowe i boćwina, to niedocenione źródło potasu, a szpinak oraz cykoria, pozytywnie wpłyną na produkcję czerwonych krwinek, zaś sałata rzymska, a także pietruszka zadba o naszą skórę, wzrok i wzmacniają układ immunologiczny, a więc odpornościowy.

Z tego też powodu, powinniśmy, a nawet należy pamiętać o istnieniu takich warzyw, choć zawsze z uwzględnieniem ich indywidualnego dostosowania do naszych potrzeb również aktualnego stanu zdrowia.

Które warzywa zaliczają się do najbardziej zdrowych?

Jeżeli w dalszym ciągu zastanawiasz się, które to są najzdrowsze warzywa, to zaskoczyć nas może, iż wśród polskich, nie jest to pomidor czy marchewka, a nasz pospolity i często omijany ziemniak. Jest to spowodowane tym, iż wszystkie wartości odżywcze, traci on ze względu na nieprawidłowe jego przygotowanie, a wystarczy je gotować w skórkach by do tego jednocześnie nie doszło. Nie jest to pierwszy raz, kiedy najzdrowsze warzywa zapewnią nam witaminy oraz składniki odżywcze także surowce mineralne, jednak wyłącznie, wtedy kiedy prawidłowo podejdziemy do ich przygotowania i obróbki. W przypadku ziemniaków mówimy o ogromnej ilości żelaza, witamin A i E oraz C, co pozwala nie tylko na zachowanie wysokiej odporności, ale też budowę masy mięśniowej, utrzymanie sprawności stawów i ogólnego korzystnego wpływu na nasze zdrowie.

Wszystko więc o czym powiedziano powyżej, ma na celu nie tylko narzucenie nam nowej metody i sposobu odżywiania się, ale też przeanalizowania tego jak najzdrowsze warzywa z tych, które doskonale znamy, mogą odpowiadać za dostarczenie przydatnych wartości odżywczych. Bądźmy też pewni jednego, iż nasz organizm z czasem podziękuje nam za to, że dbamy o to, co jemy oraz jak z czego przygotowujemy codzienne dania i posiłki.

 

Autor: Janina Morawska

 

Zobacz też:

 

Opadająca powieka- jak wygląda i z czego wynika?

0 komentarzy

  • Wszystko właściwie może być zdrowe lub w miarę zdrowe pod warunkiem, że się tego nie przedawkuje

Dodaj komentarz