Złote nektary natury – korzyści stosowania naturalnych olejów

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak naturalne produkty mogą wpłynąć na Wasze zdrowie, skórę czy włosy? W świecie pełnym chemii i sztucznych dodatków nie bez przyczyny zyskują one coraz większą popularność. Wielkie korzyści płyną z zastosowania olejów roślinnych, takich jak olej z wiesiołka, ostropestu czy z pestek dyni. Dlatego dziś chcemy podzielić się z Wami naszymi spostrzeżeniami na ich temat. Czytajcie dalej, aby dowiedzieć się więcej o tajemniczych właściwościach tych cenionych olejów naturalnych.

Naturalne oleje – rodzaje 

W sklepach ze zdrowymi produktami takich jak Olejarnia Gaja można znaleźć szereg różnych rodzajów olejów naturalnych, które są wytwarzane z różnych typów roślin. Olej kokosowy, tłoczony na zimno, bardzo popularny ze względu na swoje zdrowotne właściwości, jest często stosowany w kuchni i kosmetyce. Olej lniany to z kolei źródło kwasów omega-3. Natomiast olej z pestek winogron znany ze swoich antyoksydantów, jest często stosowany w kosmetykach.

W olejarni spotkacie również tak ciekawe pozycje jak olej z orzechów włoskich, z awokado czy z pestek moreli. Każdy z tych produktów posiada indywidualne właściwości, które sprawiają, że wykorzystywane są na różne dolegliwości. My dziś przyjrzymy się trzem jeszcze innym olejom. Jakim? Sprawdźcie!

Olej z wiesiołka – naturalny eliksir młodości

Olej z wiesiołka jest popularny głównie ze względu na swoje zdumiewające właściwości odmładzające i odżywcze. Jest źródłem beta-karotenoidów oraz zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe takie jak GLA, które pomagają utrzymać jędrną, elastyczną, a także nawilżoną skórę. Jego regularne stosowanie może zapobiegać także jej przedwczesnemu starzeniu się, zmniejszać trądzik oraz inne problemy. Poza tym olej z wiesiołka dobrze wpływa na zdrowie kobiet, poprawia funkcjonowanie układu hormonalnego, łagodzi symptomy PMS oraz menopauzy.

kwiaty wiesiołka

Olej z ostropestu – ochrona dla wątroby

Ostropest plamisty jest rośliną znaną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jego głównym działaniem jest ochrona wątroby. Olej z ostropestu jest doskonałym źródłem sylimaryny, przeciwutleniacza chroniącego komórki wątroby przed działaniem toksyn. Regularne spożywanie tego oleju wspiera proces regeneracji tego narządu oraz działa prozdrowotnie na cały układ pokarmowy. Ponadto olej ten ma również działanie przeciwzapalne, wspomaga pracę układu immunologicznego i redukuje ryzyko chorób serca.

ostropest

Olej z pestek dyni – zdrowie i smak 

Olej z pestek dyni to źródło cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, witamin A, E, K, F oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Działa on korzystnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny przy problemach z prostatą i układem moczowym. Jego spożycie pomaga także w dostarczeniu ryboflawiny oraz tryptofanu, które są odpowiedzialne za poprawienie samopoczucia i lepszy sen. Warto dodać, że jest to także doskonały produkt do użycia w kuchni, który nadaje potrawom wyjątkowy smak.

dynia i pestki dyni

Oleje naturalne to prawdziwe skarby natury. Dzięki swoim unikalnym właściwościom są nie tylko korzystne dla zdrowia, ale mogą też dodatkowo poprawić stan skóry, włosów, a nawet polepszyć nasze samopoczucie. Idealnym miejscem, w którym znajdziecie te naturalne cuda w najczystszej postaci, są olejarnie. Pamiętajcie, że wybierając tego typu produkty, dbacie o swoje zdrowie, a tym samym o swoją przyszłość. Przyłączcie się do grona osób czerpiących korzyści z tego, co najpiękniejsze w naturze!

 

Artykuł sponsorowany

0 komentarzy

  • Nietrudno o chorą wątrobę jak teraz każda żywność jest mega przetworzona

Dodaj komentarz