Mleko roślinne — rodzaje, zalety i wady

Mleka roślinne to napoje wytwarzane z roślin, takich jak soja, orzeszki ziemne i migdały, lub zbóż, pszenica i owies. Mleko tego typu często wybierane jest przez wegan i osoby uczulone na mleko krowie. Roślinne mleko staje się coraz bardziej popularne i istnieje wiele różnych rodzajów mleka roślinnego, które także mogą być stosowane jako alternatywa dla mleka krowiego.

Jak wytwarza się mleko roślinne?

Proces produkcji mleka roślinnego jest podobny niezależnie od rośliny, z którego zostało wyprodukowane. Odbywa się to tak: ziarna, nasiona i rośliny strączkowe są siekane, mieszane z dużą ilością wody i gotowane. Następnie dodaje się olej słonecznikowy, sól morską i enzymy. Enzymy przekształcają skrobię w cukier. W rezultacie uzyskuje się bardzo wysoką zawartość cukru naturalne mleko.

7 zdrowych alternatyw dla mleka zwierzęcego

  1. Mleko sojowe — To jeden z najpopularniejszych roślinnych produktów mlecznych. Mleko sojowe ma wysoką zawartość białka, witaminy B12, magnezu, wapnia i cynku.
  2. Mleko migdałowe — Jeden z najsmaczniejszych roślinnych produktów mlecznych, o wysokiej zawartości witaminy E, magnezu i cynku.
  3. Mleko kokosowe — Jest to mleko o niskiej zawartości węglowodanów, jest idealne dla osób na diecie. Jest również bogate w witaminę C i witaminę B12.
  4. Mleko orzechowe — Bardzo wysoka zawartość białka i zawiera więcej składników odżywczych niż inne roślinne produkty mleczne. Świetnie nada się dla osób, które lubią kremy orzechowe.
  5. Mleko ryżowe — Miękkie i słodkie, idealne dla dzieci z alergią na inne rodzaje mleka.
  6. Mleko z dyni — To mleko bogate w błonnik i wysoki w przeciwutleniacze.
  7. Mleko konopne — O bardzo dużej zawartości białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz wiele witamin i minerałów.

Jakie są korzyści z picia mleka roślinnego?

Spożywanie mleka roślinnego ma bardzo dużo korzyści dla naszego zdrowia.

  • Takie mleko, nie zawiera laktozy, więc jest odpowiednie dla osób z alergią na mleko lub nietolerancją laktozy.
  • Jest bogate w witaminy i minerały, takie jak wapń i białko, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom.
  • Mleko roślinne ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób próbujących schudnąć.
  • Zawiera wiele składników odżywczych, w tym białko, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze.

Jakie są wady picia mleka roślinnego?

Jedną z głównych wad mleka roślinnego jest to, że wiele rodzajów tego typu mleka zawiera dużo cukru. Większość producentów mleka roślinnego dodaje cukier, aby poprawić smak. Innym problemem jest to, że mleko roślinne zawiera wysokie stężenie fitoestrogenów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Czy każdy może spożywać mleko roślinne?

Praktycznie każdy może spożywać mleko roślinne. Nie zawiera ono laktozy ani białka mleka krowiego, dlatego jest odpowiednie dla osób z alergią na mleko lub nietolerancją laktozy. Mleko roślinne jest bogate w witaminy i minerały. Niektóre rodzaje mleka mają wysoką zawartość cukru i fitoestrogenów, dlatego należy je spożywać z umiarem.

Mleko roślinne to napój, który nie zawiera laktozy ani białka krowiego jest dobrym źródłem witamin, minerałów. Polecane jest osobom z alergią na mleko krowie lub nietolerancją laktozy. Istnieje wiele różnych rodzajów mleka roślinnego. Każdy może wybrać jakieś dla siebie.

 

Autor: Janina Morawska

0 komentarzy

  • Najlepsze jest migdałowe. nadaje się super nawet do kawy <3

  • Jak komuś zależy tylko na braku laktozy to dobrą opcją są te bez laktozy właśnie. Są nawet delikatnie słodsze

Dodaj komentarz