Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jej niedobór negatywnie wpływa na układ odpornościowy i nie tylko. W których produktach spożywczych znajdziemy najwięcej witaminy D? Dlaczego warto wspomagać organizm suplementacją?
Rola witaminy D w organizmie
O właściwą podaż witaminy D należy dbać w każdym wieku. Związek ten bierze udział w regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej i tworzeniu kości oraz zębów. Co więcej, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z żywności i utrzymuje stałe stężenie wapnia we krwi. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie korzystnie wpływa także na przemiany energetyczne, niektóre gruczoły i mięśnie oraz hormony. Do tego witamina D wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego i immunologicznego.
Źródła witaminy D
Witaminę D dostarczamy do organizmu głównie za pomocą syntezy skórnej. Związek powstaje pod wpływem promieniowania słonecznego i jest magazynowany w wątrobie. Niestety, w naszej szerokości geograficznej podaż witaminy D ze słońca jest zazwyczaj niewystarczająca.
Źródłem witaminy D jest także żywność – głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Związek ten znajdziesz między innymi w jajach, maśle, serach, śmietanie i mleku. Dobrym źródłem witaminy D są także wątróbka, tłuste ryby morskie, oleje rybne i pieczarki.
Pamiętaj – zdrowa dieta to jadłospis odpowiednio zbilansowany zarówno pod względem kaloryczności, jak i niezbędnych składników odżywczych. Różnorodne dzienne menu powinno uwzględniać źródła wszystkich składników pokarmowych we właściwych proporcjach, tj. białek, tłuszczów, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Nie wiesz, jak właściwie zbilansować dietę? Chcesz każdego dnia zdrowo i smacznie jeść, ale nie masz czasu gotować? Zapoznaj się ofertą cateringu dietetycznego w Twojej okolicy, na przykład na stronie: https://www.maczfit.pl/olsztyn.
Kiedy należy wprowadzić suplementację witaminą D?
Witamina D jest jedną z najczęściej suplementowanych witamin w naszej szerokości geograficznej. W okresie jesienno-zimowym synteza skórna jest znacznie utrudniona, dlatego warto wspomagać się dodatkowymi preparatami.
Zanim wdrożysz suplementację, zbadaj poziom witaminy D w organizmie. Dzięki temu zyskasz wiedzę, jaką dawkę suplementować. Wprowadzenie preparatów wspomagających warto wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Suplementy diety nie mogą być zamiennikiem odpowiednio zbilansowanej diety, a jedynie uzupełnieniem zdrowego jadłospisu.
Niedobory witaminy D w organizmie mogą być widoczne gołym okiem. Skutkiem braku tego związku są między innymi zmiany skórne i wypadanie włosów. Niska podaż witaminy D powoduje również obniżenie odporności. Organizm jest bardziej podatny na infekcje i przeziębienia, do tego pojawia się ogólne osłabienie, ciągłe zmęczenie, senność i apatia. O właściwą podaż witaminy D powinny zadbać również ciężarne, gdyż związek ma wpływ na wzrost i rozwój układu kostnego płodu. Z kolei u noworodków i niemowląt niedobór witaminy D może powodować nie tylko spadek odporności, ale również problemy kostno-stawowe.
—
Artykuł sponsorowany
A mi się wydawało, że to tylko na odporność zimą i jesienią
Ciekawy wpis, dużo nowej wiedzy jak dla mnie 🙂